Staat voor jou geen passende gratis tip erbij maak dan een vrijblijvende afspraak voor een coaching / counseling traject, loopbaanbegeleiding – outplacement – spoor 1 / 2


Hoe analyseer je een vacature en stem je daar je brief en cv op af?

Lees de vacature aandachtig door. Arceer de belangrijkste kwaliteiten, vaardigheden en gevraagde kennis.  Als dat onduidelijk is, kun je contact opnemen met het bedrijf en vragen voor meer informatie. Kijk ook naar het woordgebruik in de vacature en andere uitingen van het bedrijf. Probeer in je sollicitatie daarbij aan te sluiten.

Ga in je c.v. en brief vooral in op die onderwerpen die het bedrijf klaarblijkelijk het belangrijkste vindt. Geef zoveel mogelijk antwoord op de gevraagde zaken en laat overige details achterwege of stip ze slechts kort aan. Zorg ervoor dat het c.v. nooit meer dan 2 A4tjes lang is.

Heb je hulp nodig bij het analyseren van een vacature stuur deze dan naar mij toe: info@enwatnu.com . Ik bel je en we nemen samen de vacature door. Duurt het gesprek korter dan 30 minuten is het gesprek eenmalig gratis.


Hoe schrijf je een goede sollicitatiebrief met cv?

Dé goede sollicitatiebrief bestaat eigenlijk niet. Dat bepaalt de lezer eigenlijk helemaal zelf en dit is van vele factoren afhankelijk. Met andere woorden je moet de lezer voor je winnen. Dat kan bijvoorbeeld door zijn of haar vakjargon over te nemen zodat je als het ware de zelfde taal ‘spreekt’. Vraag je af, met welke specifieke kwaliteiten en vaardigheden jij aan hun behoefte kunt voldoen?

Probeer de aandacht te trekken
Kijk of je bijvoorbeeld in kunt spelen op de actualiteit. Heeft het bedrijf een zware tijd gehad en is de vacature er voor een nieuwe salesmanager, dan kun je daarop in spelen: Stop maar met zoeken naar een goede [naam functie] want ik ben de persoon die ervoor zorgt dat u weer zwarte cijfers schrijft.

De rest van je brief dient deze bewering goed te onderbouwen door bijvoorbeeld nadrukkelijk in te gaan op je eerder behaalde verkoopsuccessen.

Schrijf een korte inleiding
Beschrijf kernachtig waarom deze functie je aanspreekt. Dit is meestal een behoefte die jij in je werk wilt invullen. Wat is je drijfveer om te gaan werken, waarom sta jij elke ochtend op om deze functie met plezier te vervullen en waarom kun je ’s avonds niet stoppen. Wat was de eerste gedachte, gevoel toen je de functie zag?

Daarna geef je uitleg waarom jij de juiste kandidaat bent.
Je unieke verkooppunten (sellingpoints). Wat is jou sterke kant, waar ben je goed in, welk voordeel heeft het bedrijf als ze jou in dienst nemen?  Deze unieke punten sluiten uiteraard aan bij de vraag van de vacature.

De uitleg in de brief schrijf je volgens de STAR methode:

 • Situatie; Schrijf in 1 zin de situatie
 • Taak; Wat was jou taak in deze situatie
 • Actie; Wat heb je gedaan
 • Resultaat; Wat was het resultaat, zou je het weer op deze manier doen.

Sluit de brief af
Gebruik eens niet hetzelfde zinnetje: Ik ben bereid, Graag kom ik…… maar maak er  een creatieve, passende zin van die past bij de gevraagde functie.

Je kunt een brief ook schrijven vanuit zogenaamde lead motieven.  Lead motieven worden gebruikt bij marketing om te achterhalen wat de klant wil. Op deze behoefte en wens kun je als verkoper dan ingaan om er zeker van te zijn dat de klant ja zegt en koopt. Jij bent de verkoper en de werkgever (de vacature) is de koper. Er zijn vier leadmotieven:

 • Winst;
 • Zekerheid;
 • Status;
 • Gemak.

Winst
welke winst gaat het bedrijf door jou bereiken. (effectiviteit, efficiëntie, bezetting)

Zekerheid
welke zekerheden ga je bieden (werkervaring, opleidingen, referenties)

Status
(Uniek, een professional die al een naam heeft opgebouwd en successen heeft behaald)

Gemak
Lezersgemak  (woorden vanuit vacature, kwaliteiten die aansluiten, inleiding, STAR)

Wil je de brief laten checken om zeker te weten of die enthousiasmerend genoeg is om de interesse van de recruiter / HR adviseur te wekken, stuur de brief dan toe. info@enwatnu.com Een korte check met feedback is gratis

Een meer uitgebreide analyse van je brief en cv kost meer tijd en daar worden ook kosten voor in rekening gebracht. Per kwartier Є16,25. Incl. BTW. Stuur me je de vacature, je brief en cv. Ik geef je eerst schriftelijk feedback en daarna hebben we nog kort persoonlijk contact.


Het cv

Het cv is de eerste kennismaking tussen jouw als kandidaat en het bedrijf. Het is je visitekaartje. Inhoud en de vorm zijn beide belangrijk. Maak het overzichtelijk en stem je cv af op het bedrijf. Voor elke sollicitatie heb je een apart cv

Het beste is om één algemeen en uitgebreid  cv te maken waarin je alles opschrijft. Schrijf alle taken uit bij elke functie.

 • Wat heb jij gedaan;
 • Welke successen heb je behaald;
 • Hoe deed je dit;
 • Met /bij wie;
 • Met welk resultaat.

Op het moment dat je een passende vacature tegenkomt ga je een bijpassend cv maken. Je kunt dan uit de algemene cv die informatie halen die belangrijk is bij de specifieke vacature.

Je hebt twee soorten cv’s

 • Een vaardigheden cv Je gaat in op die vaardigheden waaruit blijkt dat jij het werk aankunt. Dit cv wordt vaak gebruikt als je een beroeps switch wilt maken en je nog niet de echte werkervaring of de juiste opleiding(en)hebt. Aan de hand van je vorige functies en/of hobby’s beschrijf je waaruit blijkt dat jij vaardigheden en kwaliteiten bezit om toch aan de eisen van de vacature te voldoen. Schrijft het kort via de STAR methode (zie bij de sollicitatiebrief).
 • Een chronologische cv Je schrijft je genoten opleidingen, je werkervaring, je cursussen, je hobby’s in de juiste volgorde onder elkaar. Begin met de meest recente.

Waar je mee moet beginnen in het cv hangt af van de eisen in de vacature.

 • Is een opleiding de belangrijkste eis voor de functie dan begin je in je cv met je opleidingen.
 • Is de werkervaring het belangrijkst dan begin je met je werkervaring.
 • Waarbij je steeds met de laatst hoogst genoten opleiding of werkervaring start.
 • Tenzij jij reageert op een vacature waar een eerder genoten opleiding of werkervaring er toe doet.

Het is maatwerk waarbij je de lezer gemakkelijk moet maken om die informatie te vinden die nodig is om jou als kandidaat te selecteren en uit te nodigen.

Een onderdeel van je cv zal weinig veranderen. Je persoonsgegevens. Daar begin je mee, of je schrijft die in een zijlijn. Je naam, leeftijd en contactgegevens zijn al voldoende. Zelf maak je de keuze of je een foto gebruikt of niet. Als je een foto gebruikt dan dient deze goed te zijn en niet een selfie en ook geen bijgesneden vakantiefoto! Solliciteren is een zakelijke bezigheid en houdt daarom ook de foto zakelijk.

Sla dit cv in je computer op en geef het een unieke naam. Bijvoorbeeld: Je achternaam, voornaam en de functie waarvoor je solliciteert. Als je via je email solliciteert zorg dan dat het e-mailadres ook jou naam heeft. Maak eventueel een tijdelijk gmail-adres aan.

Kom je er met bovenstaande uitleg niet uit, stuur dan de vacature, je brief en cv toe. Heb je telefonisch informatie ingewonnen over de vacature stuur me dan ook een weergave van het informatief gesprek mee.

Ik maak dan een analyse (gemiddeld kost me dit 30 minuten) van de vacature en leg dit naast jouw brief. Ik maak met je een afspraak om mijn bevindingen je toe te lichten. Dit kan telefonisch. Gemiddeld duurt het gesprek 1 uur.

De kosten per uur zijn €65 inclusief BTW. Bij de eerste analyse en gesprek is het eerste half uur gratis.


Netwerken

Wat is netwerken en hoe voer je een goed netwerkgesprek.
Netwerken is in je omgeving vertellen dat je een baan zoekt. Je hebt groter netwerk dan je denkt.  Familie, vrienden, buren, kennissen, (ex)collega’s, je hobby collega’s, ouders van vrienden van je kinderen en/of schoonfamilie van je broer, zus, etc. Of LinkedIn, dit is een groot zakelijk netwerk systeem.

In je netwerk geef je zo precies als mogelijk aan waar jij naar op zoek bent. Hoe beter je dit doet, des te beter kan een ander zich hier een beeld bij vormen. Zodra er dan een vacature langskomt kan hij/zij jouw hieraan verbinden en je tippen of zelfs voordragen bij die werkgever.

Ook kun je een afspraak voor netwerkgesprek binnen een bedrijf maken. Een goed netwerkgesprek is een informatief gesprek, waarin jij zoveel als mogelijk wilt te weten komen. Je stelt open vragen en bent heel nieuwsgierig naar wat de ander te vertellen heeft. Die kan je bijvoorbeeld iets meer vertellen over een bedrijf of een functie binnen en bedrijf waarin jij geïnteresseerd bent. Luister goed, maar vergeet niet zelf jouw eigen verhaal en wensen te verduidelijken. Na het gesprek moet de ander weten wat je zoekt en wat jij kunt. Om nog beter bij de persoon in gedachten te blijven, kun je jouw c.v of een visitekaartje achter laten. Of je geeft een presentje als dank voor het gesprek.

Zowel in netwerkgesprekken als uiteraard bij sollicitatiegesprekken, wil  je een goede indruk achter laten. Daarbij is ook je uitstraling van belang. Denk hierbij aan je lichaamshouding, kleur en stemgebruik.

Hoe wil jij jezelf profileren? Weet je dit nog niet? Volg mijn 7 stappen programma.  Is dit zelfhulpprogramma voor jou niet de goeie insteek? Maak dan een afspraak voor een loopbaan coachingstraject. Gemiddeld zijn dit 5 gesprekken van 1 uur, á €65 per uur incl. BTW

Een netwerk-oefengesprek duurt ongeveer 1 uur en kost €65 per uur incl. BTW

De afspraak kan aangevuld worden met adviezen over hoe je lichaamstaal in kunt zetten om een gesprek nog effectiever te maken. Je leert ook kijken naar jezelf. Wat is de eerste indruk die mensen van je krijgen en klopt die? Duur ongeveer 2 uur €130 incl. BTW


LinkedIn

Netwerken kan ook via LinkedIn een groot netwerkportal op internet.

Wat kun je met LinkedIn
In een notendop: Met LinkedIn kun je je netwerk vergroten, vacatures zoeken, met vakgenoten informatie uitwisselen en bedrijven volgen.

Hoe maak ik een LinkedIn profiel aan?
Op het internet zijn er verschillende sites te vinden die een goede uitleg geven over het opzetten en inzetten van een LinkedIn profiel. Kijk zeker naar wat Aaltje Vincent te melden heeft. Zij is de grote goeroe van solliciteren met LinkedIn.

Via internet kun je veel zelf uitzoeken, maar ik kan je ook helpen. Ook kun je een afspraak met mij maken om een profiel aan te maken en dit te vullen. Afhankelijk van jou voorbereiding, duurt deze afspraak gemiddeld 4 uur. De kosten bedragen  €65 per uur inclusief BTW

Voorbereiding LinkedIn gesprek

 • Maak een ´samenvatting´van jezelf via de 4 W´s
 • Wie ben je;
 • Wat heeft je gevormd;
 • Wat wil je;
 • Waarvoor kunnen mensen je benaderen.
 • Maak een cv
 • Maak een goede zakelijke foto van jezelf
 • Weet welk werk je zoekt (je focus) en de functienamen.

Hoe bereid ik een goed sollicitatiegesprek voor?

Je brief en cv zijn verstuurd. Je hebt gezorgd dat de juiste informatie hebt gestuurd passend bij de eisen van de vacature en de ´taal´ van het bedrijf. Je hebt jezelf hierin al voorgesteld en voldoende interesse gewekt  voor een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek. Het gesprek is een volgende stap voor de werkgever om een keuze te kunnen maken voor de juiste werknemer.

Om het gesprek te kunnen voeren, moet je weten wie je bent en wat jou behoeftes zijn. Je moet helder hebben wat jijzelf wil weten van het bedrijf en de functie om ook voor jezelf een goed besluit te kunnen nemen. Kijk ook eens in het 7 stappenplan. Dit zelfhulpprogramma helpt je met het vinden van je behoefte, kwaliteiten, en vaardigheden. Het gaat ook gaat het in op wat je zeker niet meer wil.

Als dit duidelijk voor je is dan weet je ook welke vragen je gaat stellen en welke antwoorden je gaat geven op de vragen. Gebruik hierbij de leadmotieven. Je kunt dan achterhalen wat jij voor de werkgever kunt betekenen. Hierop kun je dan verder inhaken en jezelf aanprijzen .

Wat is het leadmodel?
Het leadmodel is een marketingmodel. In dit model gaat de ´verkoper  `kijken waar de klant naar op zoek is. Jouw ´klant´ is de werkgever. Je gaat kijken aan welke bedrijfsbehoefte jij kunt voldoen.

De vier onderdelen zijn:

 • Winst: (efficiënt, kosten neutraal, multifunctioneel)
 • Zekerheid: (proeftijd, werkervaring, opleidingen, referenties)
 • Status: (Uniek, enig in zijn soort een professional, al eerdere successen, al een naam opgebouwd)
 • Gemak:  (Hoe ontzorg jij de werkgever, waar zorg je voor, kwaliteiten die aansluiten)

Wil je het sollicitatiegesprek oefenen? Stuur me dan de vacature, je brief, je cv. We maken dan snel een afspraak. Ik ga tijdens het gesprek ook in op de eerste indruk die je maakt en je lichaamstaal.

Vooraf aan ons gesprek maak je nog een test om te bezien wat jouw favoriete manier van communiceren is.

Een sollicitatie coaching gesprek inclusief voorbereiding duurt gemiddeld 2 uur. De kosten per uur zijn €65 inclusief BTW.

Hoe voer ik een goed telefonisch gesprek om meer informatie te verzamelen of om een netwerkafspraak te maken? Kom gerust oefenen. De kosten per uur zijn €65 inclusief BTW.


Hoe zorg ik dat ik minder stress heb voor het gesprek?

Het allerbelangrijkste is om je goed voor te bereiden. Daarnaast is mediteren en proberen in het hier en nu te zijn een goede remedie. Denk niet terug aan slechte ervaringen in het verleden en maak je niet al teveel zorgen over wat komen gaat. Onderzoek je stress. Dit kun je doen door ergens rustig te gaan zitten en te gaan voelen waar die stress in je lichaam zit. Heb je dit wel vaker gevoeld en wat was dit dan voor gevoel: blij, angst, teleurstelling.

Merk daarbij ook op welke gedachten dat je hebt. Doe hier niets mee maar merk het gewoon op. Zeggen deze gedachten iets waardoor het gevoel ontstaat? Ga daarna naar je ademhaling en focus daar op, voel hoe je inademt en weer uitademt. Op internet zijn veel van deze geleide ontspanningsoefeningen te vinden.

Vlak voor het gesprek kun je ook oefeningen doen om zelfzeker over te komen. Neem de powerpose in. Zet je voeten op heupbreedte, heb een rechte rug, ontspan je schouders, houdt je hoofd recht, strek je armen naar boven. Huppel op en neer, loop even rond (dat kan allemaal op toilette waar niemand je ziet). Maak je lippen los door een paar maal te proesten en neurie een liedje, je lievelingsliedje om zo je stembanden al warm te draaien. Neem een gezellig gesprek voor je geest, bijv. met een vriend, en houdt dit vast.

Wil je verder ingaan op je belemmerende gedachten of om de stress te lijf te gaan, maak dan een afspraak. Gemiddeld zijn 3 coachingsgesprekken nodig. De kosten per uur €65 inclusief BTW.


Hoe herken ik mijn kwaliteiten en wat is mijn valkuil?

Kwaliteiten die heb je, dit zit in je persoonlijkheid/karakter. Ze zijn vaak zo vanzelfsprekend, dat jij ze zelf vaak niet meer herkent, maar  anderen des te beter. Hoe kun je deze zelf (weer)ontdekken:

Schrijf je succesverhalen op. Waar krijg jij complimenten over, schrijf deze op. Wat gaat jou heel gemakkelijk af. Dit zijn je kwaliteiten.

Kwaliteiten kunnen ook doorschieten en dit zijn vaak de irritaties die mensen jou over jou laten zien en horen. Bijvoorbeeld, je bent heel betrokken, mensen vinden dit leuk totdat jij je met alles gaat bemoeien en dit vinden zij helemaal niet meer prettig. Je zit dan in een valkuil van betrokken of behulpzaam zijn naar bemoeizuchtig.

Loop je regelmatig tegen dezelfde dingen aan dan is wellicht persoonlijke effectiviteit coaching iets voor jou. Maak hiervoor een gratis vrijblijvende afspraak.

Wat is het verschil tussen kwaliteiten en vaardigheden?
Een kwaliteit bezit je, daar hoef je niets voor te doen. Een vaardigheid is aangeleerd waarbij jouw kwaliteit ervoor zorgt dat je dit goed afgaat of als je die kwaliteit mist, hiervoor (vaak gezegd die heeft hier geen talent voor) meer energie en leertijd moet inzetten om er vaardig in te worden.

Wil je meer weten over jouw kwaliteiten en het vermijden van je valkuilen, maak dan een afspraak. Deze afspraak duurt gemiddeld 2 uur. De kosten per uur €65 ex BTW.


Wat zegt mijn lichaamstaal?

Wil je bij het solliciteren een goede eerste indruk maken? Wil je alle aandacht van je gesprekspartner?

Dan dien je te zorgen voor de juiste lichaamstaal
Het gemakkelijkste is om een filmpje van jezelf te maken. Bijna iedereen bezit een smartphone waarmee je kunt filmen. Film jezelf eens als je komt binnen lopen, of vraag een vriend om dit te doen. Kijk daarna hoe dit eruit ziet. Een goede houding is een rechte rug, ontspannen schouders, hoofd recht op de schouders (niet je kin omhoog houden), een glimlach op de mond.

Als je bent uitgenodigd voor een gesprek, oefen het gesprek dan voor een spiegel of film jezelf. Kijk en luister en verbeter dit door te oefenen. Ook kun je een spiegel voor je op tafel zetten als je een gesprek met een vriend of vriendin hebt. Waar het om gaat is dat jijzelf je ervan bewust wordt hoe je beweegt, welke houding je aanneemt, welke woorden je gebruikt, hoe snel je praat, je stemhoogte etc..
Bij een sollicitatiegesprek geef je een handdruk waarbij je hand niet bovenop of onder de hand van je gesprekspartner is. Je kijkt de gesprekspartner aan en stelt je voor. Je lichaam is naar je gesprekspartner gedraaid en je voeten wijzen naar je gesprekspartner.

Als je zit dan spiegel je je gesprekspartner: je gebruikt de snelheid van praten, zit je gesprekspartner achterover dan ga je ook achterover zitten (niet onderuit hangen). Zorg er ook voor dat je ontspannen schouders hebt. Je kijkt je gesprekspartner aan maar gaat niet staren. Als je een leesbril op hebt zorg er dan voor dat je gemakkelijk over de bril kunt kijken zonder dat je je hoofd naar beneden moet houden waardoor je van onderop naar je gesprekspartner moet kijken.

Wil je dat ik je feedback geef op je lichaamstaal?

 • Wil je een goede eerste indruk maken, ook als je niet aan het solliciteren bent?
 • Wil je weten wat anderen zeggen, maar dan niet met woorden?
 • Wil je sneller weten of de klant wil kopen of niet (waardoor je minder onnuttige tijd investeert in deze klant?)
 • Moet je een presentatie geven en raak je hierdoor in de stress?
 • Wil jij je in presentatietechnieken verbeteren?

Maak dan een afspraak voor lichaamstaal coaching. Startafspraak is 4 uur coaching 300 euro incl. BTW.


Herken of je het verlies van je vorige baan nog niet heb verwerkt en wat kan je hieraan doen?

Ben je nog boos op je werkgever? Loopt je mond over van het onrecht dat je is aangedaan? Mis je nog elke dag je collega’s.? Wil jij contact met je collega’s maar zij niet meer? Sta je bovenaan de trap en weet je niet meer waarvoor je naar boven liep?

Dit kan erop wijzen dat je het verlies van baan nog niet goed hebt verwerkt. En dat is wel nodig als je gemotiveerd en met nieuwe energie verder wilt.

Ik help je graag om je ´rouw´ verder te onderzoeken en je helpen het verlies te verwerken. Gemiddeld duurt de begeleiding 5 uur. De kosten per uur €65 incl. BTW


Hoe herken ik dat mijn focus weg is. Wat kan ik hieraan doen?

Als je op alle vacaturen die langskomen gaat solliciteren. Als je elke dag maar internet aan het afstruinen bent op zoek naar een vacature. Als je niet duidelijk kunt vertellen waar je naar op zoek bent. Dan is het goed om de focus weer te herstellen.

Doorloop het 7 stappen plan. Is dit niet de manier voor jou dan maak een afspraak.

Het begeleidingstraject duurt gemiddeld 5 uur. De kosten zijn €65 per uur incl. BTW


Hoe ga ik om met alle tegenslagen en afwijzingen?

Solliciteren is keihard werken. En voor de meeste mensen is het een redelijke lang proces. Het is heel lastig om de motivatie vast te houden. In het begin gaat dat nog maar na de 25ste afwijzing is het al lastig om er positief naar te kijken. Tenzij je kunt zien wat het je brengt. Er is altijd een andere kant van de medaille of zoals Johan Cruijff zei ‘elk nadeel heeft zijn voordeel’.

Ook al wordt je afgewezen, ga altijd bij jezelf na welke  goede punten deze sollicitatie had. Heb je er toch weer een stap gezet? Wat voor feedback krijg je? Heb je dit al vaker gehoord? Wat kan ik daarmee? Na een afwijzing zou je toch kunnen proberen in gesprek te komen om daarvan zelf weer dingen te leren.

Ook na een afwijzing kun je een bedankje sturen. Hoe lastig dat ook is. Je weet namelijk nooit hoe de bal zal rollen. Bij een volgende vacature pas je misschien wel. Of het bedrijf geeft je naam door aan een bevriende zakenpartners die je vervolgens wel in dienst wil nemen omdat je daar beter tot je recht komt.

Blijft het moeilijk voor je om positief te blijven beloon je regelmatig met momenten van rust en ontspanning. Denk aan een wandeling, een terrasje, een massage, lekker sporten, even op de koffie bij een vriend/vriendin, een lekker gerecht koken, naar de film gaan.

Kom je er niet uit maak dan een afspraak om met mij aan je weerbaarheid te werken.

Gemiddeld duur van deze coaching is 5 uur. De kosten per uur €65 incl. BTW.

Staat voor jou geen passende gratis tip erbij maak dan een vrijblijvende afspraak voor loopbaanbegeleiding – coaching of counseling traject

Niet voor iedereen
De Training Anders Werk waarin je in 5 weken je baan vindt waar je energie van krijgt. Kosten voor dit programma €1549 voor ondernemers excl. BTW

Hierin is inbegrepen een Foursight assessment, een imago advies, lichaamstaal analyse en een persoonlijke internetsite of LinkedIn profiel.

 

Naar boven